Ett vinterbesök i Mora

Mora är en väldigt kulturhistorisk viktig stad i Sverige och är en stad som ekonomiskt förlitar sig stort på både hantverk och turism. Det är en underbar stad att besöka året om men här tänkte vi tipsa om vad man kan göra under ett vinterbesök i Mora.

Vasaloppet

För många är Mora väldigt tätt förknippat med just Vasaloppet, som startar i Sälen och har sin målgång i Mora. Det är en anledning till varför Mora ser väldigt många besökare just den första söndagen i mars. De som har familj eller vänner som tävlar i Vasaloppet ser självfallet alltid till att vara på plats när de går i mål. Vill man sedan spendera natten där är det bra att vara ute i god tid med en bokning.

Gesunda

För den som som hellre åker utförsåkning än längdskidor kan passa på att besöka Gesundaberget, mitt mellan Leksand och Mora. Här finns flera backar i varierande svårighet så alla kan hitta något som passar. Bergets högsta fallhöjd är omkring 270 meter och dess längsta nedfart är runt 1,8 kilometer lång.

Tomteland

En annan sak många i Sverige förknippar med just Mora är Tomteland. Detta är en temapark med teater som ligger strax söder om Mora och är en perfekt destination för alla barnfamiljer inför julen. Mer än bara tomten kan man här även stöta på många sagoväsen och andra fantasifigurer, som troll, vättar, älvor och skogsrået. Varje år hålls en julshow kallad Midvinterblot som besökare får avnjuta tillsammans med en trerätters middag och allt avslutas med fyrverkeri. Showen började 2003 och är därmed nu inne på sin 17: årliga föreställning. Shower har i stort sett varit densamma under åren men förändrades något 2009 då en del av handlingen skrevs om och några musikstycken byttes ut.