Turism längs Höga Kusten

Höga Kusten är framför allt känd för sin vackra miljö. Bergen nära kusten, de djupa skogarna och skärgårdsmiljön är en svårslagen upplevelse. Höga Kusten är även utsett till ett världsnaturarv av UNESCO. Anledningen till det är den snabba landhöjningen efter den senaste inlandsisen. Det finns mycket att göra och aktiviteterna varierar beroende på årstid.

Att göra på sommaren

På sommaren är vandring i den vackra miljön närmast ett måste. Höga Kustenleden brukar räknas till en av de bästa vandringslederna i Sverige. Dess 127 kilometer uppdelade på 13 etapper sträcker sig mellan Stora Torget i Örnsköldsvik och Hornöberget i Kramfors. Dess popularitet beror till stor del på dess omväxlande natur. Inte många områden kan erbjuda de kustnära bergen, de förtrollande skogarna och den vackra skärgården. Dessutom finns det ett rikt växt- och djurliv samt kultur- och fornminnen.Få platser är lika vackra att betrakta från en kajak som Höga kusten. Om du är en ovan paddlare bör du börja med en kortare tur eftersom den branta kusten och det djupa vattnet erbjuder lite tuffare omständigheter än vanligt.

Att göra på vintern

På vintern kan du exempelvis åka utförsåkning i någon av alla bra backar som Bjästabacken eller Skulebacken. Den senare har en fallhöjd på 255 meter och är den överlägset största i området. Skulebacken har dessutom en del som är anpassad särskilt för snowboardåkning.Du kan även ge dig ut på snöskovandring i Skuleskogens nationalpark. Där erbjuds en tre dagars vandring där du övernattar i tält på gemensamma övernattningsplatser. Snöskovandringen är ett riktigt äventyr där du går i din egen takt. För strax under 2 000 kr får du låna snöskor och behöver inte tänka på några transporter. Du får också 7 rätter frystorkad mat och en avslutningsmiddag.